Textverk | Böcker
Frilansgruppen Textverk bedriver kunnig och seriös samhällsjournalistik.
Journalist, frilans, Göteborg
19080
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-19080,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-2.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

VITA AFRIKANER

Görrel Espelund

Vita afrikaner: ett reportage om arv och identitet, är en bok om några av de vita släkter som valde att stanna kvar i Afrika när Storbritanniens kolonier blev självständiga nationer. Görrel Espelund tar läsaren på en resa som går genom Kenya, Zambia och Zimbabwe. Berättelsen kretsar kring de vita som bott i generationer på kontinenten och kallar Afrika sitt hem, men som sällan säger sig vara fullt integrerade i det ”nya” samhället. Några av dem ser tillbaka på det förflutna med nostalgi. Andra frågar sig vilket ansvar de har att gottgöra de tidiga bosättarnas förtryck.

Läs mer

Syndavittnet

Mattias Hagberg

December 1917. På en isolerad ö i Norra ishavet lever prästen Sakarias med sin piga. Hans makt över kolonin är oinskränkt, och han styr sin församling med järnhand.

Så hittar några av fiskarna en halvt ihjälfrusen rysk matros på isen. Han bär med sig nyheter från fastlandet. Omedelbart förändras allting.

Mars 1953. Det sovjetiska imperiet sörjer sin store ledare. Utan S vet ingen vad som ska hända med revolutionen.

I Moskva finns Sakarias piga. Hon har levt ett hårt liv i stalinismens skugga, men aldrig kunnat skaka av sig vad som hände på Ön den där vintern. Från kontoret där hon arbetar har hon smugglat hem skrivpapper. Nu kan hennes värld slås i spillror en andra gång. Hon måste få vittna. Och hon måste förstå.

Läs mer

SYDAFRIKAS HISTORIA

Andreas Karlsson

Få nationer är så tätt sammanflätade med sin historia som Sydafrika. Varje fråga om landet och dess invånare har sitt svar i historien. Varför blev Sydafrika platsen för en av 1900-talets allra grymmaste förtryckarregimer? Varifrån kom styrkan att resa sig och gå vidare som ett enat och i allt väsentligt fredligt land? Svaren återfinns i landets brokiga förflutna, i möten mellan kulturer och i enskilda personers vägval. Just därför är det här en fullständigt nödvändig bok för alla som vill försöka förstå sig på landet längst ner på den afrikanska kontinenten.

Andreas Karlsson guidar genom en lång resa i historien. Från människans födelse, via de sydafrikanska folkens tidiga historia, européernas ankomst, striderna mellan boer, britter och zulu, de bägge världskrigen, apartheids uppkomst och fall. Hur ser det moderna Sydafrika ut idag och vilka utmaningar finns inför framtiden? Sydafrikas historia är det första moderna standardverket över landets historia på svenska.

Läs mer

De användbara

Mattias Hagberg

December 1938. Den unge läkaren Ludwig Malmström blir kommenderad till en anstalt för sinnesslöa i Jämtlands mörkaste skogar för att utreda en smitta som på kort tid börjat ta livet av de intagna. Han är lockad av tidens stora idéer: i Tyskland rustar Hitler för raskrig, i Sovjet pågår Stalins utrensningar av oliktänkande. Utopierna ska bli verklighet med hjälp av teknik, medicin och arkitektur. Allt förefaller möjligt. Men Malmströms egen värld är på väg att rasa samman. Hans drömmar förvandlas steg för steg till mardrömmar.

Flera decennier senare försöker hans dotter förstå vem hon är och var hon kommer ifrån. Hon har levt ett liv utan sammanhang, som den sista ledtråden i en meningslös gåta. I trädet utanför hennes fönster väntar de svarta fåglarna som alltid tycks vaka över henne.

De användbara är en gotisk skräckroman, men också en berättelse om de totalitära tankeströmningar som präglade Europa även Sverige under åren före andra världskriget.

Läs mer

MITT KAPSTADEN

Andreas Karlsson

Uppskattar du världsmetropoler fyllda av rik historia, mängder av sevärdheter och restauranger i toppklass? Då är Sydafrikas Kapstaden ditt självklara resmål. Här, längst ner på den afrikanska kontinenten, kombineras afrikansk värme med internationell storstadskänsla och världens kanske allra vackraste läge, vid foten av Taffelberget, där Atlanten möter Indiska Oceanen. Mitt Kapstaden är en oemotståndlig och färgsprakande reseguide för dig som vill uppleva det bästa som staden har att erbjuda.

Läs mer

Kap till Kairo – anteckningar
längs vägen

Görrel Espelund och Andreas Karlsson

Två journalister, en bil och drygt två tusen mil genom södra och östra Afrika – ett äventyr med utmaningen att nyansera bilden av kontinenten.

Journalisterna Görrel Espelund och Andreas Karlsson körde under fem månader den legendariska sträckan från Kapstaden till Kairo. Efter att i nära två decennier ha rapporterat om konflikter, försoningsprocesser och presidentval i Afrika ville de ge sig ut på en resa bortom det internationella medieljuset. Den här gången skulle vare sig tid, geografi eller politik få diktera villkoren.

Läs mer

Rekviem för en vanskapt

Mattias Hagberg

Hon kallades Stor-Stina. Hon var ett monster, ett medicinskt mirakel, en samisk kvinna av gigantiska proportioner. Under några år i början av artonhundratalet visades hon upp på varietéteatrar i Sverige och på kontinenten. Vid samma tid väcktes också vetenskapens intresse för det abnorma. Avvikande kroppar skulle ge svaren på mänsklighetens gåta.
När Stor-Stina oväntat återvänder till hembyn efter att ha rest i impressarion Wolfgang Wolfensteins sällskap är hon stum och tillbakadragen. Hon bär på en hemlighet. Under en enslig skidtur blir hon slagen av en björn och avlider i kallbrand. Men döden är bara ännu en hållplats på Stor-Stinas resa.

Läs mer

SFI-boken LÄS!

Jenny Hostetter och Fredrik Harstad

8 kvinnor som skapat världsrubriker

Görrel Espelund
Läs mer

På plats – Reportage från 00-talet

Textverk
All god journalistik är subjektiv. Den bygger på iakttagelser och intryck som filtreras genom en enskild person. Att vara personlig och att ta ställning är därför ingen brist hos journalistiken. Det är en förutsättning. Den som ger sig ut på fältet kommer att hitta mer än hon eller han gav sig ut för att söka, och den som tar sig tid att reflektera och analysera sina upplevelser kommer återberätta dem på ett bättre och mer givande sätt.
Läs mer

Skräp – (Pocketutgåva)

Mattias Hagberg

Skräp är ett oroande reportage om sopor, shopping och begär.

Förutsättningarna är följande: två vuxna och två barn, en vanlig familj i en vanlig trerummare i ett vanligt bostadsområde i Göteborg. Utgångspunkten är en allt starkare känsla av obehag inför allt skräp familjen skapar.

Under ett års tid har Mattias Hagberg följt sina egna sopor, från Göteborg, via Småland och Norrland till Ghanas huvudstad Accra.

Läs mer

Skräp

Mattias Hagberg

Skräp är ett oroande reportage om sopor, shopping och begär.

Förutsättningarna är följande: två vuxna och två barn, en vanlig familj i en vanlig trerummare i ett vanligt bostadsområde i Göteborg. Utgångspunkten är en allt starkare känsla av obehag inför allt skräp familjen skapar.

Under ett års tid har Mattias Hagberg följt sina egna sopor, från Göteborg, via Småland och Norrland till Ghanas huvudstad Accra.

Läs mer

Inför rätta för krigsförbrytelser

Görrel Espelund och Andreas Karlsson

Sommaren 2008 greps den förre bosnienserbiska presidenten Radovan Karadzic efter mer än tio år på flykt för att ställas inför rätta för krigsförbrytelser under krigen på Balkan i början av 1990-talet.

I Haag hålls rättegången mot Liberias tidigare president Charles Taylor för hans roll i inbördeskriget i Sierra Leone 1991–2002.

Läs mer

Entreprenör utan gränser

Görrel Espelund
Läs mer

Till mänsklighetens försvar

Görrel Espelund och Andreas Karlsson

Slobodan Milošević död i mars i år, aktualiserade än en gång frågor om rättvisa, upprättelse och försoning. Några veckor senare riktades ljuset mot Sierra Leone dit Charles Taylor, Liberias före detta president, fördes för att ställas till svars inför landets Specialdomstol.

Läs mer

Släpp fångarna loss

Mattias Hagberg

Debatten om brott och straff har spårat ur. Politikerna talar om behov et av hårdare tag, trots att brottsligheten i dag ligger på ungefär sa mma nivå som i början av 1990-talet; att vissa brott, som bostadsinbro tt och bilstölder minskat påtaglig och att det dödliga våldet inte öka t sedan mitten av 1980-talet.

Läs mer

Amolle

Görrel Espelund

Amolle är 11 år och bor i landet Niger i Västafrika. Familjen vandrar omkring i Saharaöknen och sätter upp sitt tält där de hittar bete till sina djur. Varje dag vaktar Amolle och hans kusin Ismaghil familjens getter. Men han vill egentligen gå i skolan.

Läs mer

Reality Bites

Görrel Espelund m.fl.

This is a celebration of the African spirit, the triumph over adversity and the resilience of African peoples from 12 different countries. Realising that the horror stories they were filing with their media back home presented a one sided view of the continent, the authors decided to show another face of Africa.

Läs mer

Berättelsens röst

Jenny Hostetter

Journalisten Jenny Hostetter och författaren och konstnären Mats Rehnman har i en rad intervjuer och porträtt utforskat en av våra mest grundläggande uttrycksformer: det muntliga berättandet.

Vi möter köksbordsberättare i Lappland, professionella storstadsartister och koncisa vetenskapsmän – resultatet blir ett fascinerande möte med och en undersökning av det muntliga berättandet i Sverige idag.

Läs mer